بلای جان مطالعه آنلاین: سرسری‌خوانی

این حقیقت را باید قبول کرد که اینترنت عرصه را بر مطالعه آفلاین یعنی خواندن معمول روزنامه‌ها و مجله‌ها و کتاب‌ها، تنگ کرده است. اما این هم همه مشکل نیست! مطالعه آنلاین مطالب به خاطر ماهیت محیط اینترنت غالبا به دقت مطالعه آفلاین صورت نمی‌گیرد.
وبلاگ
Read Write Web در دو مقاله جدا (+ و +) به قلم «سارا پرز» به بررسی همین موضوع پرداخته است. به برداشت آزادی از این دو مقاله توجه کنید:
هنگامی که آمازون ابزار خوانش کتاب‌های الکترونیکی به نام کیندل Kindle را عرضه کرد، استیو جابز در شرایطی که این محصول با استقبال خوب صنایع چاپ و نشر کتاب مواجه شده بود، اظهار نظر جالبی کرد:

«مهم نیست که این محصول چقدر خوب یا بد باشد، حقیقت این است که مردم اصولا دیگر مطالعه نمی‌کنند.»
نویسنده مقاله وبلاگ Read Write Web معتقد است که تنها نیمی از این اظهار نظر می‌تواند درست باشد، مردم مطالعه می‌کنند، منتها مطالعه آنلاین! اقبال به خواندن کتاب‌ها و نسخه‌های کاغذی مجله‌ها و روزنامه‌ها هر روز کمتر می‌شود و مردم بیشتر به مطالعه آنلاین روی می‌آورند.
منتها سؤالی که اینجا مطرح می‌شود، این است که کیفیت این مطالعه چگونه است. مردم حقیقتا محتواهای آنلاین را می‌خوانند یا سرسری از آنها می‌گذرند؟
بر اساس نتایج یک پژوهش جالب که شما می توانید نسخه کامل آن را از اینجا با فرمت
PDF دانلود کنید، کاربران به ازای هر 100 کلمه‌ای که به مطالب یک صفحه اینترنتی افزوده می‌شود، تنها 4.4 ثانیه وقت بیشتر صرف خواندن آن می‌کنند، به عبارت دیگر وقتی شما به نوشته خودتان سطور و پاراگراف‌هایی می‌افزایید، فقط باید انتظار داشته باشید 18 درصد آنها خوانده شود.

- در یک بازدید معمول کاربران از یک صفحه اینترنتی، آنها فقط نیمی از مطالب یک صفحه اینترنتی با 111 کلمه یا کمتر را می‌خوانند.

- تازه این را هم باید در نظر بگیرید که زمان قابل توجهی از زمانی که صرف بازدید یک صفحه می‌شود، برای دیدن ظاهر و عکس‌های آن است!

- اگر فرض کنیم که کاربران در همه زمانی که یک صفحه را باز نگه داشته‌اند، مشغول خواندن آن باشند، با یک محاسبه معلوم می‌شود که تنها 28 درصد کلمات آن را می‌خوانند. البته اگر واقع‌بین‌تر باشیم، به عدد 20 درصد می‌رسیم.
جاکوب نیلسن، یکی از افرادی که روی این قضیه زیاد کار کرده است به این نتیجه رسیده است که مردم مطالب را واقعا اسکن می‌کنند. این مطلب دلایلی هم می‌تواند داشته باشد و نباید خوانندگان را زیاد مقصر دانست!
وقتی نسخه کاغذی کتاب‌ها، مجله‌ها و روزنامه‌ها را در درست می‌گیریم، فقط عکس‌ها آنها ممکن است توجه ما را از مطالعه حقیقی منحرف کنند، اما هنگام مطالعه آنلاین انبوهی از چیزهای دیگر باعث پرت شدن حواس خواننده می‌شوند. یک کاربر امروزی وب، در حین خواندن یک مطلب تمرکز لازم را ندارد چرا که قسمتی از حواسش متوجه ایمیل‌های تازه، نوشته‌های و پیام‌های دوستانش در توییتر و پیام‌رسان‌های فوری است و انبوهی از مطالب خوانده نشده در خبرخوان خود دارد!

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد